Kan botox hjälpa mot migrän och svettningar?
Jean Hadad
Uppdaterad: July 11, 2024

Kan botox och fillers verkligen hjälpa mot migrän och överdrivna svettningar? Svaret är ja. Läs vidare för att förstå hur dessa behandlingar fungerar och vad våra experter säger. 

För mer information om botoxbehandlingar, välkommen att rådfråga oss om botox i Stockholm.

Botox mot migrän

Botox, eller botulinumtoxin, är mest känt för sina estetiska användningar, men har också visat sig vara en effektiv behandling mot kronisk migrän. Enligt LaserCenter injiceras botox i specifika muskelgrupper runt huvudet och nacken för att minska muskelspänningar och därmed lindra migränsymptom. Studier visar att många patienter upplever en signifikant minskning av antalet migränanfall efter behandling med botox​. 

Fördelar med botox mot migrän

  • Minskad frekvens och intensitet av migränanfall.
  • Förbättrad livskvalitet med färre sjukdagar.
  • Ökad förmåga att delta i vardagliga aktiviteter.
  • Relativt snabb behandling med minimal återhämtningstid.
  • Skräddarsydd behandling som minimerar biverkningar och maximerar effektiviteten​. 

Botox mot svettningar

Överdriven svettning, eller hyperhidros, kan vara ett besvärligt tillstånd som påverkar ens vardag negativt med försämrad livskvalitet. Botox kan hjälpa tillståndet genom att blockera de kemiska signalerna som aktiverar svettkörtlarna. Behandlingen är särskilt effektiv i områden som armhålor, händer och fötter​.

Fördelar med botox mot svettningar

Användningen av botox mot svettningar har flera fördelar:

  • Dramatiskt minskad svettning.
  • Förbättrad livskvalitet. 
  • Relativt snabb behandling med lite eller ingen återhämtningstid.
  • Långvarig effekt, med resultat upp till sex månader.
  • Kostnadseffektiv lösning jämfört med andra behandlingsalternativ​. 

Patientberättelser

En patient som behandlats med botox i över tio år berättar att behandlingen inte bara hjälper mot migrän utan även mot svettningar. Hen beskriver effekten som “det bästa som hänt mig”. En annan patient har haft stora framgångar med botox för att minska sina migränanfall från fem till ett per månad. Dock har inte alla patienter samma positiva upplevelser och i sällsynta fall kan en förbättring/lindring utebliv som i detta fall, då en patient inte kände någon märkbar förbättring utan upplevde negativa bieffekter som stelhet i ansiktet​. 

Fillers: en annan dimension

Även om fillers främst används för att återställa volym och struktur i ansiktet, pågår det forskning om, än i begränsad omfattning, om deras effektivitet mot migrän och svettningar. Fillers fungerar genom att fylla ut hudvävnaden och kan teoretiskt påverka muskelspänningar och nervsignaler, men mer forskning behövs för att bekräfta deras medicinska användning i dessa områden​.

Slutsats

Både botox och fillers har en plats inom medicinsk behandling utöver sina kosmetiska användningar. Botox är väl  etablerad som en behandling mot kronisk migrän och hyperhidros, medan fillers fortfarande är under utvärdering för liknande användningar. Rådgör med en medicinsk specialist för att avgöra vilken behandling som är bäst för dig.

 

Om du vill veta mer om botox- och fillersbehandligar eller om du direkt vet att du vill boka in en behandling hos oss på LaserCenter, är du varmt välkommen att ta kontakt med oss. 

Kontakta oss

Phone iconTelefon

08 - 444 65 80

Mail iconMejladress

info@lasercenter.se

Pin iconAdress

Solna Torg 19, plan 7
Solna Centrum

Jean Hadad

Lasercenter

Om Jean

Dr. Jean tog sin läkarexamen vid Karolinska Institutet 1995 och specialiserade sig på Karolinska Universitetssjukhuset 2000. Grundare av LaserCenter och har sedan 2004 fokuserat på medicinsk estetik och kosmetisk plastikkirurgi. Känd för sin strävan efter excellens och säkerhet och med en passion för att skapa naturliga och tilltalande resultat, anpassade efter varje patients unika behov. Dr. Jean introducerade också garantibegreppet i skönhetsbehandlingar i Skandinavien och värderar patienternas nöjdhet högt.