Hur hanterar man allergiska reaktioner mot fillers?
Jean Hadad
Uppdaterad: July 11, 2024

Allergiska reaktioner på fillers är ovanliga men kan förekomma. Här är en guide för att identifiera och hantera dessa reaktioner på ett säkert sätt. 

Om du är intresserad av att utforska fillers, rådfråga gärna oss så hjälper vi dig med fillers i Stockholm.

Identifiera en allergisk reaktion

Symtomen på en allergisk reaktion kan variera från milda till allvarliga och kan inkludera:

 • Utslag eller nässelfeber
 • Svullnad runt behandlingsområdet
 • Klåda
 • Andningssvårigheter

I mer allvarliga fall kan en reaktion leda till anafylaxi, vilket är ett akut tillstånd som kräver omedelbar medicinsk vård.

Vad gör du om du upplever en reaktion?

 1. Omedelbar åtgärd: Vid milda symtom som svullnad eller utslag, kontakta din behandlare omedelbart för råd. Vid allvarliga symtom som andningssvårigheter, sök akut vård direkt.
 2. Antihistaminer: Dessa kan lindra milda allergiska symtom. Ta dem enligt anvisningar från en läkare.
 3. Undvik triggare: Om du tidigare har reagerat på fillers, undvik samma typ i framtiden. Diskutera alternativa behandlingar med din behandlare.
 4. Eftervård: Följ noggrant de eftervårdsinstruktioner du fått av din klinik. Håll området rent, undvik smink och hudvårdsprodukter under de första 24 timmarna, och avstå från alkohol och nikotin​. 

Förebyggande åtgärder

 • Konsultation och hudtest: Genomför en konsultation och eventuell hudtest för att identifiera eventuella allergier innan behandlingen.
 • Informera om din medicinska historia: Dela med dig av din medicinska historia och tidigare allergiska reaktioner med din behandlare.
 • Välj en erfaren behandlare: Välj en certifierad och erfaren behandlare. Seriösa kliniker har också tillgång till Hyalase, ett enzym som bryter ner hyaluronbaserade fillers vid behov​. 

När ska du söka vård?

Sök omedelbart medicinsk hjälp om du upplever symtom som kraftig svullnad, intensiv smärta, andningssvårigheter, förändrad hudfärg, eller systemiska symtom som feber och frossa. Detta kan vara tecken på en allvarlig reaktion eller infektion som kräver snabb behandling. 

Genom att vara medveten och förberedd kan du minimera riskerna och hantera eventuella allergiska reaktioner på ett effektivt sätt. För mer information och rådgivning, kontakta en erfaren klinik eller din läkare.

Behandlingar som går att göra med fillers

Fillers kan användas för en rad olika estetiska behandlingar, inklusive:

 • Läppförstoring
 • Fyllning av nasolabialveck (linjer från näsa till mun)
 • Förbättring av kindbenens konturer
 • Minsking av mörka ringar under ögonen
 • Fyllning av argvecket
 • Fyllning av marionettlinjer (linjer från mun till haka)
 • Konturering av käk- och haklinjen
 • Fyllning av käklinjen 
 • Fyllning av hakan 
 • Näsprofilkorrigering
 • Handföryngring
 • Hals- och dekolletageföryngring
 • Ökning av volymen på tinningarna

Dessa behandlingar kan förbättra ansiktets symmetri och skapa en ungdomligare och fräschare utseende. Var noga med att alltid konsultera med en certifierad behandlare för att säkerställa att du får den bästa och säkraste vården.

Hur en fillersbehandling går till

 1. Konsultation: Behandlingen börjar med en konsultation där du diskuterar dina mål och förväntningar med behandlaren. Din medicinska historia granskas också för att säkerställa att du är en bra kandidat för fillers.
 2. Planering: Din behandlare markerar de områden som ska behandlas och kan ta bilder för att jämföra före- och efter-resultaten.
 3. Bedövning: Ett bedövningsmedel kan användas för att minimera obehag under injektionen. I vissa fall innehåller fillern redan ett bedövningsmedel.
 4. Injektion: Fillern injiceras med en fin nål eller kanyl i de markerade områdena. Behandlaren masserar området för att jämna ut fillersen och säkerställa att den placeras korrekt.
 5. Eftervård: Efter injektionen får du instruktioner om hur du ska ta hand om det behandlade området. Det kan inkludera att undvika smink, alkohol, och intensiv fysisk aktivitet under de första 24-48 timmarna.
 6. Uppföljning: En uppföljning kan planeras för att säkerställa att resultaten är som förväntade och att inga komplikationer har uppstått.

Genom att följa dessa steg och vara noggrann med eftervården kan du säkerställa att din fillersbehandling blir så framgångsrik och säker som möjligt.

Professionell rådgivning

Om du överväger en fillersbehandling eller har frågor om potentiella allergiska reaktioner, tveka inte att kontakta LaserCenter. Våra erfarna specialister  är här för att ge dig den bästa möjliga rådgivningen och vården. Boka en konsultation idag för att diskutera dina behov och hur vi kan hjälpa dig att uppnå dina estetiska mål på ett säkert och effektivt sätt.

Kontakta oss

Phone iconTelefon

08 - 444 65 80

Mail iconMejladress

info@lasercenter.se

Pin iconAdress

Solna Torg 19, plan 7
Solna Centrum

Jean Hadad

Lasercenter

Om Jean

Dr. Jean tog sin läkarexamen vid Karolinska Institutet 1995 och specialiserade sig på Karolinska Universitetssjukhuset 2000. Grundare av LaserCenter och har sedan 2004 fokuserat på medicinsk estetik och kosmetisk plastikkirurgi. Känd för sin strävan efter excellens och säkerhet och med en passion för att skapa naturliga och tilltalande resultat, anpassade efter varje patients unika behov. Dr. Jean introducerade också garantibegreppet i skönhetsbehandlingar i Skandinavien och värderar patienternas nöjdhet högt.